Πολιτικές ευθύνες του Υπουργού Οικονομικών στην υπόθεση φοροδιαφυγής του συζύγου της Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού

Πολιτικές ευθύνες του Υπουργού Οικονομικών στην υπόθεση φοροδιαφυγής του συζύγου της Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού

Αρ. Πρωτ. 10354/18.05.2010

Προς Υπουργό

Οικονομικών

κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου

Πολιτικές διαστάσεις και ευθύνες βαθύτερες της καθυστερημένης παραίτησης της Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κας Άντζελας Γκερέκου, έχει η υπόθεση φοροδιαφυγής του συζύγου της, κυρίου Τόλη Βοσκόπουλου.

Η υπόθεση του μεγάλου οφειλέτη του Ελληνικού Δημοσίου, που αγγίζει το αστρονομικό ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ, πλήττει την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αφήνει έκθετο πολιτικά τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο  οποίος συνεχίζει την προσπάθειά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να μετατοπίσει το πολιτικό κόστος που του αναλογεί για την συγκεκριμένη υπόθεση.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η υπόθεση φορολογικού χρέους του συζύγου της Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κας Γκερέκου, είχε «παγώσει» στα συρτάρια του Υπουργείου Οικονομικών εδώ και 7μισυ μήνες που είναι κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ.

Η υπόθεση της οφειλής των 5,5 εκατ. ευρώ του κυρίου Τ. Βοσκόπουλου κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας προχωρούσε σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες. Ο οφειλέτης μάλιστα είχε προσφύγει στα δικαστήρια για τη διαγραφή μέρους της συνολικής οφειλής του που αφορούσε τις προσαυξήσεις, αίτημα που ακολούθησε τις έννομες διαδικασίες και απορρίφθηκε από τα ελληνικά δικαστήρια, με αποτέλεσμα να βεβαιωθεί  το σχετικό  χρέος από την αρμόδια οικονομική υπηρεσία. Αντίστοιχο αίτημα του οφειλέτη για διαγραφή μέρους της οφειλής δεν έγινε δεκτό τον Σεπτέμβριο του 2009 από τον τότε αρμόδιο υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών της ΝΔ κ. Αντώνη Μπέζα.

Από τον Σεπτέμβριο του 2009 και έπειτα μεσολάβησαν οι εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 και η ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ. Η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου πέρασε στα χέρια του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και από εκείνη την ημερομηνία μέχρι και σήμερα δεν έχει σημειωθεί καμία απολύτως εξέλιξη στην περίπτωση του μεγαλοοφειλέτη προς το Ελληνικό Δημόσιο κου Τόλη Βοσκόπουλου. Το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει προχωρήσει όπως προβλέπεται σε καμία κίνηση για την είσπραξη του υπέρογκου ποσού από τον οφειλέτη. Δεν έχει προχωρήσει στην έκδοση προγραμμάτων πλειστηριασμού των ακινήτων που έχουν υποθηκευτεί. Μάλιστα ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών μετά την αποκάλυψη του συγκεκριμένου θέματος, προσπαθεί αδικαιολόγητα και καθυστερημένα να επιρρίψει ευθύνες σε υπαλλήλους της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. με τη διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τυχόν παραλήψεις, η οποία Δ.Ο.Υ. ωστόσο, έχει ήδη προχωρήσει στην υποθήκευση πέντε ακινήτων του οφειλέτη, ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση και δύο ποινικών διώξεων για οφειλές προς το Ελληνικό Δημόσιο που αφορούν τα έτη 2006 και 2009.  

Είναι σαφές, λοιπόν, πως η καθυστερημένη αποπομπή της Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κας Άντζελας Γκερέκου δεν κλείνει ένα πολύ σοβαρό θέμα που προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός βλέπει καθημερινά το εισόδημά του να συρρικνώνεται από τα δρακόντεια μέτρα που εφαρμόζει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε βάρος κυρίως των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων.

Η απόφαση και οι ενέργειες του αρμόδιου Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνστναντίνου να μην εφαρμόσει την απόφαση του προκατόχου του κ. Αντ. Μπέζα σε ό,τι αφορά στην είσπραξη του χρέους του κ. Τ. Βοσκόπουλου, εκθέτουν τόσο τον ίδιο, όσο και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για συγκάλυψη εκ των έσω υπόθεσης των ημετέρων σε βάρος του Ελληνικού λαού.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σκοπεύει να λογοδοτήσει ο αρμόδιος Υπουργός γιατί από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του στο Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει προχωρήσει στο ελάχιστο η υπόθεση οφειλής του συζύγου Υφυπουργού της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, και βρίσκεται στα συρτάρια υπηρεσιών του υπουργείου του;

- Πρόκειται να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες που του αναλογούν ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, αντί να προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιρρίπτοντας ευθύνες στους υπαλλήλους υπηρεσιών του Υπουργείου του οποίου ηγείται και φέρει την βασική  ευθύνη;

Απάντηση Υπουργείου